Számlázási szabályok 2020: Fontos változások a számlázás terén!

2020 július 1-én fog életbe lépni az új adótörvény módosítási csomag a Versenyképesebb Magyarországért program részeként, amely jelentős változásokat hoz többek között a számlák kiállítása kapcsán is.

A jogszabály-változások számos ponton érintik a vállalkozások jelentős részét, ezért összegyűjtöttük a lényegesebb pontokat.

A jogalkotói szándék egyértelmű, a hagyományos kézi számlázás adminisztrációs terhei tovább nőnek és szigorodnak, tehát a papíralapú, kézi számlázás helyett az online számlázás felé terelik az adózókat.

A Kontó Online Könyvelőiroda online könyvelő rendszere kiépítette a vezető online számlázó programokkal (szamlazz.hu illetve billingo) történő integrációt, így természetesen teljes mértékben felkészült a fenti változások lekövetésére.

Számlázási szabályok 2020. április 1-i változások

NAV interfész átállás

Technikai jellegű információ, hogy a NAV 2.0-ás számlabejelentő interfész átállás időpontja 2020. április 1. lesz, tehát ezt követően korábbi verzióval nem teljesíthető már az előírt adatszolgáltatás.

Számlázási szabályok 2020. július 1-i változások

Megszűnik a 100.000 forintos értékhatár

2020. július 1-től minden belföldi ügylet esetén a belföld adóalanyok részére kiadott számláról adatot kell majd szolgáltatni az adóhatóság részére.

Tehát megszűnik a jelenlegi gyakorlat, ami a bejelentést csak 100.000 forintos ÁFA értéktől tette kötelezővé. A NAV ezt követően gyakorlatilag minden belföldi kiállított számla adatára rá fog látni.

A törvény értelmében olyan adózókra is vonatkozni fog az online számla bejelentési kötelezettség, akik a belföldi fordított adózás alá tartozó és az ÁFA mentes ügyletek nagy részéről (például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási, ingatlanértékesítési szolgáltatásokról) bocsátanak ki számlákat.

Partner adószám feltüntetése

2020. július 1-től minden olyan számlán, amelyhez adatszolgáltatási kötelezettség társul, fel kell tüntetni a partner belföldi adószámának első 8 számjegyét.

Csökken a számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő

2020. július 1-től 8 napra csökken a számlakibocsátásra rendelkezésre álló idő, ami jelenleg 15 nap.

Számlázási szabályok 2021. január 1-i változások

Bővül az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlák köre

2021. január 1-től az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlák köre kibővül, az összes belföldi teljesítési helyű számlát jelenteni kell majd.

Tehát minden termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásról kiállított számláról, sőt a számlával egy tekintet alá eső okiratról is adatot kell majd szolgáltatni ettől az időponttól kezdve.

Fontos, hogy ez alól a kötelezettség alól a természetes személyek, azaz a magánszemélyek számára kiállított dokumentumok sem lesznek kivételek.

Összefoglalás: Online számlázás, számlázási szabályok 2020 változásai

A fenti intézkedések hatálybalépését követően a vállalkozások teljes számlázási tevékenysége átlátható lesz az adóhivatal számára. Az adóelkerülés és az ÁFA csalások elkövetésének lehetősége minimális szintre csökken, ettől pedig a magyar állam további jelentős összegű költségvetési bevételt remél.

A fenti szigorítások továbbá nagy valószínűséggel előkészítik annak a lehetőségét, hogy nemsokára az adóhivatal fogja elkészíteni a vállalkozások ÁFA bevallását is.

Ezzel egyrészt tovább tisztul a gazdaság, másrészt a vállalkozások adminisztrációs terhei is csökkennek.

Ön még kézzel számláz és hagyományos, papíralapú könyvelési szolgáltatást vesz igénybe?

Ismerje meg az online könyvelés előnyeit, kérjen visszahívást vagy ingyenes próbaverziót!Kérdése van az online könyveléssel kapcsolatban?

Hívja könyvelőirodánkat munkaidőben!

+36 1 612 7334

Írja meg kérdését,
igényét e-mailben!

info@kontoonline.hu

Kérjen visszahívást munkatársunktól!

Visszahívást kérek!